Spansk fullträff

 

En riktig fullträff Penèlope

Titel: Ma Ma

Regi: Julio Medem

Medverkande: Penèlope Cruz, Asier Etxeandia, Anna Jimènez, Luis Tosar, Teo Planell m.flPenélope Cruz HYPERLINK "http:

Svensk distribution: Non stop Entrainemant

Betyg: A

Enbart spanjorer, här överdriver jag lite grand, kan lyckas förvandlar en film om en cancer sjuk kvinna till en hyllning åt livet och kärleken. Filmen heter ”Ma Ma” i huvudrollen briljerar Penèlope Cruz. Den cancertyp, som hon lider av är bröstcanser. Det verkar som en motsägelse med tanke på att hon har blivit en sex symbol på grund av sin byst. Vi ser henne i rollen som Magda en skolfröken, som håller på att förlora sitt arbete på grund av den svåra kris, som drabbade Spanien 2014. Hon möter en gynekolog, som spelas av Asier Etxeandia.

       

 

I rollen Julian är han en levande figurer en slags Dionysus, som sjunger spanska passionerade låtar och lever med nöje. Han har en bild på skrivbordet av en rysk flicka Natascha, som spelas mycket bra av Anna Jimènez. Vi ser Natcsha i ett kallt skimmer på  bilden som är tagen Sibirien, ett främmade land. Redan ifrån dessa första sekvenser förstår vi att Julio Meden, som vi skulle kunna definiera som lärjunge till Pedro Almodóvar, har en mycket säregen stil som har att göra med den spanska filmens historia och den extrema realismen att beskriva sociala miljöer men även i det nertonade skådespeleri.

Klippningen för vilken ansvarar bland andra Ivàn Aledo ger känslan av tragiken och de svårigheter, som förekommer i Magdas situation och även i de olika roller som hon får spela, som moder till sonen Dani, hustru till nya maken Arturo och den som väninna till Julian som trots sin homosexualitet ser henne som en väninna och en ytterst attraktiv kvinna. Magdas smink har i sig en viktig funktion dels för att understryka de förvandlingar som Magda genomgår i sitt lidande, men även för att markera att tiden går. Fotografiet av Kiko de la Rika rör sig på olika planer, den av fantasier, av verkligheten och det är i denna som vi möter två killar vilka presenterar verkligheten för Magda. Det är maken Arturo som i Luis Tosar tolkning är en tillbakadragen figurer med problem och än mer sonen Dani, en Messi kopia, (ett namn som är det av en berömd fotbollsspelare). I vars roll Teo Planell lyckas mer än de andra skådespelarna briljera. Han är inte ett sympatiskt barn vi ser diva fasoner, men även en känsla av besvikelse mot modern, som inte har berättat för honom sin verklighet. En mycket bra och intensiv film som man bara skall se.

Roberto Fogelberg Rota