Intervju med skapapre av en av årets bästa filmer Shönhten och Odjur Kaouther Ben Hania

En ytterst välgjord film

Titel Skönheten och odjuren

tunisier.jpg

Regi Kaouther Ben Hania

Medverkade Mariam Al Ferjani

Svensk distribution Folkes bio

Betyg A

Det är sällan som man får skåda verk som är så djupa och så viktiga som ”Skönheten och odjuren”.. vilken är en tunisisk film av den mycket skickliga regissören Kaouther Ben Hania . Den tunisiska filmen är på ett mycket bra och fint frammarsch och den försätter att via hur pass viktig och hur pass bra den här med den filmen som jag håller mycket kärt Mohamed Ben Attia  Min arabiska vår. Nu är det en film av regissören Kaouther Ben Hania som presentera en mycket hårt och bra arbete över kvinnornas situation i Tunisien. Början av film är svårt och ganska kaotisk och vi ser hur den svenska filmfotografen Johan Holmquist en svensk tunisisk sammarbete lyckas att ge en adels utmärk atmosfär men användning av långa tagningar med mjuka åkningar av en standy kam som blir plötsligt avbrytande i ett mycket väl använd klippningen av Nadia Ben Rachid Vi ser några unga tjejer som sminkar sig för att vara med på en fest och den som vi märker mest vars anständiga dräkt är smutsig och måste ersättas är Myriam som gestaltas av Mariam Al Ferjani . Vi kommer att följa dels hennes kärlek som föddes under fruktansvärda omständigheter med det politiska aktivistet Yossel mycket väl spelade av Ghanem Zrelli som är en ung aktivist i den politiska spel som förkommer i Tunisien. Myriam får av väninnan Anissa Daoud en mycket utmanade dräkt som dels kontrastera med hennes personlighet eftersom hon är mer eller mindre en lantfjolla och blir våldtagen fast den största fara är de att det är några poliser som har gjort då och då filmen blir värre och värre mer instängt mest när hon först tas till ett sjukhus i vilken hon får oväntade hjälp av ett muslimsk trogen sjuksköterska Neder Ghouati  försöka med hårda medel att påverkas av poliserna. Det är mest två som är särskild hemska mot henne den sliskige Mohamed Akkari som är ett Rambo typ och den ännu mer tyraniske Chedly Arfaoui och inte mins en annan gestalt som I början verkar vara sympatiske men sen blir bara värre och värre en gravid polis kvinnan som spelas av Anissa Daoud fast hon får hjälp av en annan person Mourad Gharsalli lite äldre polis officiellare. Det är en stark och mäktig thriller som jag är stolt att Svensak film institutet har producerat den ytterst symatiska Kaouther Ben Hania har kommit till film huset och har svarat på våra frågor men klass och charm

Hur pass mycket att det som presenteras i filmen är san?

Tyvärr nästa allting och det hände år 2012 under en mycket svårt period för Tunisien när efter att hade störtat dikatturen. Polisen var under denna tid dels inte helt demokratiseras och det fanns enorma problem när det gäller ordning. Vi skrev även en nytt grundlag som ställer kvinnors rätt och kvinnofrågor i centrum. Folk reagerade mycket hårt och det blev ett ännu större debatt. Jag hade tur att få med mig i denna film som är inte lätt dels den tunisiska film fonden och sen den svenska och det franska.

Kan du berätta lite om dem platser i vilken filmen är inspelade?

Vi valde att spela den i Tunis. Vi byggde en klubb och vi spelade sceneran i sjukhuset i ett day hospital. Jag ville och jag hoppas att vi gjorde det att filmen skulle kännas så pass naturalistisk och realistisk som möjliget. Vi arbetade på natten och gick mer i den film noir dimension. Jag ville göra en film noir som inte va en film noir eftersom jag ville ha dels en stark vision av denna dimension men i vilken allting finns redan. Jag vet att i många länder är det mycket svårt för kvinnor när det gäller deras kläddels och jag ville föra fram denna dimension. Fast mitt är inte en noir film eftersom man vet redan allting ifrån början.

Skulle du kunna säga mig hur du arbetade med casting?

Denna front blev ganska bra eftersom det finns i Tunisien mycket duktiga skådespelaren och jag arbetar mycket efter enprincip att det skall finnas en form av dokumentär värld så av denna anledning jag har presenterat personer som har även detta jag ville inte ge andra namn är deras egna till skådespelarna förutom det som jag valde att spelas kören i en tragedi ganska like den grekiska v som är den unga aktivisten. Jag ville att huvudrollens innehaverska skulle vara vackert och kvinnlig mycket kvinnlig men även mycket naiv kanske lite barnslig och det var det som jag kunde finna i Mariam Al Ferjani  vi arbetade mycket hårt och vi försökte att ha hela tiden det i baktankarna. Det fanns många krävande scener och den i början vi hade att hon var inte ett cool svårt eller sexuellt tjetjen men snarare en mycket blyg nästan oerfaren person och den svåra relationen med fadern. För mig det vara viktig eftersom den centrale scenen i filmen är när poliser försöker att få henne att avstå eftersom dem är och dem är det på riktig säkra att det kommer att förstora hela landet och det var det som vi tog upp i många diskussioner.

Har du turnerta mycket med filmen?

Jag det har vi gjort dels i Tunisien var folk hade mycket att säga mycket att diskutera och mest av allt mycket som dem hade haft som erfarenheter och i Frankrike. Där många förvånades att vi kunde göra detta verk att den var överhuvudtaget tillåten och inte censurerade fast den kommer även att visas till polis kadetter och vi kommer att diskutera den. Många har frågat mig varför våldtäcken är inte visade och det är enbart filmade på en mobil telefon . Jag ville att det skulle visa just skammen som Myriam känner det som får henne är det svåraste och hårdaste problem varför hon känner det. Det är en film om paradoxer precis som mina andra som grundas mycket på ”urban ledgen”. Jag hoppas att kunna få fram det. Det var svårt att n stady cam det satts press men jag ville att vi skulle känna sig där med Myriam och försöka att få henne att känna det på vårt och hennes skin . Jag ville utgår ifrån henne hela tiden och för alla att känna sig så nära henne som det bara går-

Har du något favorit svensk film?

Persona den är helt fantastisk

Robert Fogelberg Rota