En interessnat möte med två kvinnliga serbiska filmskaparen

mi.png

Invignings filmerna på Balkan film festival

Titel Kozje Usi

Regi Marko Kostoic

Medverkande Gorica Popovic Milicia Spasojevic Slobodan Custic  Nikola Kojo

Svensk distribution Balkan film festival

Betyg A

Sojanka mycket väl spelade a Gorcia Spasojevic är en 62 årig kvinnan som lever en hård liv i ett lite by vid gränsen mellan Serbien och Rumänien. Hon är en intelligent och stark kvinnan som har aldrig bekymrar sig av någonsin i hennes liv . fast nu med ålderdomen som knackar på gång börjar några problemer som synen som håller på att försvinna på grund av ålder och två stycken barnbarn som bör med henne i ett helt anspråklös hus. En av dem är en tonårstjej spelade med kraft av Milicia Spasojevic i rollen som Sofia  vars omogna skönhet lyckas att visa två sidor dels den att vara ett barn men även att vara på vägen till hennes sexuella mognade. Sojanka känner till väl ”faror” vid denna ålder eftersom när hon hade varit del av ungdomens rörelse av den Jugoslaviska 1968 vilka hade dels resulterat i ett inte så hård kanske men onekligen ett förtruck av dem. Sojanka trots ett utmärk utbildning eftersom hon är en fantastisk fysioterapis kan även bota människor nu är det extra svårt för henne eftersom hon håller på att förlorat sinnet. Det är en extremt svårt del för en person som är så intressant så stark och så bildade. Vi ser det inte minst på det sätt som hon försöker att diskutera med ett get. Denna scen är djup eftersom den vill i själva bekräfta faktum av den extrema isolering i vilken Sojanka befinner sig. Hela hennes liv har varit fel och misslyckade redan ifrån den första början och hennes make har varit brutal. Hon kan inte tala med Sofia som är enbart intresserade i henens skjuttävlingar och att försöka lika ungdomar som kommer ifrån stad och har inget som helt interesse för killar (Sojanka så fort som hon kommer hem sent slår hon henen skoningslös) och det går inte att tala adels frö mycket med Lovec mycket väl spelade av Slobodan Custic en ganska timid ung kille som lever insläpande i sorgen att hans föräldrar har lämnat både honom och Sofia och vill inte ens tala med dem via Skyp. När Sojanka går i stad upptäcker hon på ett ganska flashig då en kvinnlig expedit som är en sexy modern kvinnan spelade av Ljiljana Lasic har I själva verket uppfattningar som skulle kunna räknas som helt gamla och ålderdomliga även av Sojanka föräldrar. Det är med makten som Sojanka kan dialogera med prästen mycket oväntad spelade av Nikola Kojo  den skådespelaren som mera än alla andra har kunnat presentera den förlorade generation av den serbiska folket som har under 1990-talet deltagit i bittra förlorade krig och försöker att predika kristlig försonlig eller med den hustru av en polis namn som spelas av Monika Romic  undvika problem Sojanka förvandas till en kidnapparen genom att ta tillfånga en före detta militär som spelas av Vojislav 'Voja' Brajovic . han se visas vara ett rent sympatisk person. I filmen förekommer även en interessant personlighet som är den av en doktor till vilken den sårade militär tas till Vladislava Vojnovic som var här i Stockholm med dotter Milicia Spasojevic vilken har kommit tack till Jelena Milla och Blakan film festivalen

Skulle du kunna berätta till oss hur det var att skapa denna mästervker?

Vladislava Vojnovic Tack så mycket jag känner mig så ärade att kunna komma till en sådan land som Sverige vilken är fantastisk på alla sätt och visa på grund av dess film kultur som började redan på stumfilms tiden och försatt med Bergman, Widberg , Ruben Östelund och Lisa Lagheresten. Jag fick idéen genom att komma ihåg en saga som berättas mest i mitt område den av en Voivoda som hade åsnas öron. Detta medförde att alla hans barberaren var mördade men det fanns en som verkligen håll tyst. Fast han vill bli av med denna hemlighet som tvingade honom gjorde ett hål i market och skrek den i hållet efter att han gjorde det då föddes en trädd och med den man tillverkade några flöjter som skrev den hemlighet till hela världens. Det är lite grand det som har hänt med Sojanka som har en son med en man som inte har varit deras män och presntera en generation som hade kul men sen fick det sämre. När jag tänker på henne vill jag gärna se mig själv om några år hur det kan vara fast jag hade skrivit rollen för mig och jag är en betydligt mer nervös männiksan eldig. Ja fick tack vare mina kontaker möta denna fantastiska skådespelerska Gorica Popovic och då började jag att ta mycket av henne i rollen Sojanka. Då blev hon lite mera anspråklös och inte orolig. Vi hade extremt mycket tid att repetera filmen prova fram dialogen eftersom vårt kamera utrustning  en Axela kom från Slovenien. Vi repeterade i ungefär två månade och filmade på 20 dagar. Denna figur men hennes förflutna hennes olika problemer och ungefär den platser i vilken jag vill utveckla filmen fanns det redan men jag behövde en äventyr en konflikt som jag såg i det som jag upptäcke under en resan till en mindre by vart det fanns affischer i vilken det fanns skriven död eller levande med misstänka krigsförbrytaren. Vem skulle vara för att kunna ta dessa personer en svag person en person som var oväntad ett barn eller ännu starkare en äldre person. Då fick vi historia och resten kom till. Jag läste även Hanna Arent och då kom till den figur av en misstänkt krigs förbrytaren som är även en vanlig person .

Skulle du vilja berätta mig lite grand om resten av casting?

Vladislava Vojnovic Väl vi  hade inte en casting i den vanliga bemärkelse eftersom många var våra vänner och bekantar och mitt make spelade inne själv fast med hjälp av en av Serbiens bästa film fotografer Darko Stanojev som gjorde även ljussättning.

hur fungera det för kvinnliga filmskaparen i Serbien?

Vladislava Vojnovic Ungefär som överallt det är svårt svårare än för killa men det finns även en interesse för våra historier för att kunna förstå dem. Fast jag tycker att min dottern kan säga dig lite mera.

Milicia Spasojevic väl det är svårt att få roller som är intressant och är inte full av klicken. Sen och jag säger det med ett nippa salt det är mycket svårt att arbeta med sina familjer och under min erfarenhet av regissör även med sina vänner som jag gjorde i Princ od papira Man kan inte bara säga du gör det men man måste kunna förklara och då blir allt längre. Jag tror att det blir mycket lik om jag skulle var verksamt Sverige eller i en annan europeisk land . Jag tro att saker och ting kan även bli mycket bättre snart eller kanske kan bli sämre men jag låter det var ovis

Vladislava Vojnovic du är även känd som förfataren till barnböcker hur är det?

Vladislava Vojnovic du har denna unga dam att tacka för. Hon ogillade många av dem vanliga barnböcker och jag började med lite mera filosofiska berättelse. Dessa sen resulterade i mitt nya bok i vilken det finns ett ord och en äventyr med varje bokstav i den serbiska kyrilliska alfabethet – Den kommer att omarbetas även för bulgariska.

Robert Fogelberg Rota