Våra telefoner är våra hembliga låda

 

En film i den italienska komedi tecken

Titel Vad döljer du för mig

Regi Paolo Genovese

Medverkade Anna Foglietta , Maurizio Leo, Giuspeppe Battiston  Marco Giallini  Kasia Smutniak  Alba Rohrwacher

Svensk distriubution Studio S Italiensak film instittet, Cinema Made in Italy

 

Den italienska komedi har varit en av dem stora italienska mirakel som kunde nästan fram till 2000 talet t från slutet av fascism tiden berätta dem sociala ändringar i Italien ofta från ett tragiskt förhållande och komma till någonting komisk. Som Woody Allen sa i en av hans verk ”Melinda & Melinda” livet kan vara både tragisk och komisk sånt är onekligen fallet med det mycket fina verk som lyckas att ge både den tragiska och den komiska på ett utmärk sätt i det verk som öppnade Cinema Made in Italy. Filmen spelas i rom bland ett vist borgerskap som har till synes inte så stora problem men i själva verket är full av den. 7 vänner skall mötas för att möta Beppe ( en verkligen super avtaglat och avsmällt Giuspeppe Battiston ) som skall introducera sitt nya käraste men vågar inte. Vi ser en prolog som introducera filmens karaktärs som dem ny förälskade med Alice Rocwalder. Vi ser hur pass timid är hon som älskar djur och den nästan djuriska dragning kraft av Cosimo (Edoardo Leo) som i likhet med många inte bara italienaren men Européer är en förvuxen bebis och det sällskap som kommer med Carlotta en skönhet som är spelade av Anna Foglietta och hennes make Lele Valerio Mastrandrea dem skall till dem lite finare med eva som spelas mycket väl av Kasia Smutniak en polsk skådespelerska aktiv I Italien och hennes make Rocco Marco Giallini. Hon är en av dem mest opsykologiska människor som tänkas kan eftersom hon är en psykolog medan Roco är skönhetkirurg dem har en dottern som med allt rätt ogillar modern Sofia (Benedetta Porcaroli: ) och under middagen börjar ett lek detta att alla skall vara delaktig dvs att låta alla läsa dem olika medlande och vi upptäcker i ett crescendo av missförstånd och av hemligheter som kommer inne och blir grövre och grövre r. Om att Lelle låter en yngre kvinnan skicka exhibitionistiska bilder till sig själv är någonting fel men att få Carlota att tror att han är homosexuellt ger ett ännu större problem och vi upptäcker dels Carlottas problem som är inte bara att hon inte använder sig av trosor men någonting betydligt mörkare. Detta blir mer och lik den tragedi som blir typisk för Alice och hennes förhållning sätt. Alba Rohrwacher roll för kanske mera än den av Anna Foglietta en tragisk roll en roll som lite I taget blir den av ett offer. Hon kan tillåta att vara den person som till slut får känna igen det som är fel vad som inte kan fungera och få det som är filmen stora svårigeter att få kontakt med sina egna käslor.

 

 

Hur kom i på idéen att skriva om denna film och vart vill ni säga

Vi hade tänkt oss en annan film idéen som var annorlunda med rolando gick på toa gjorde nummer två och kom ut med följande idéen . ursprungen är det som hade hänt en av våra vänner som blev offer till en trafik olyckan och den som var sjuksköterska gav hans mobil telefon till hans fru och det gjorde så att fru upptäckt massor med bilder av andra fruntimmer och det blev en katastrof. Vi ville dels reflektera på det som är i själva verket alla dem sociala medier och vad betyder dem för vårt vardag samt att kolla hur dessa sociala medier påverkar oss och vad dem innebär för vårt eget verklighet. Jag det stämmer och jag tror som gabreile Garcia Marques sa vi har ett offentligt liv ett privat liv och en hemligt sådan och vad jag ville försöka att presentera den. Vi är ständigt online lever för det och presentera otroligt många svårigheter många problemer och det är detta som är för mig onekligen an av filmens stora svårigheter och problem.

Det verkar att skådespelarna är en samling av gamla vänner hur fick ni denna känslan?

Många av dem är vänner på riktig sedan tiden i akademien och många produktioner tillsammans . Det var nödvändigt att lyckas sätt på samma bord sju intelligenta skådespelarna sju skådespelaren som kunder arbeta och sammaberta bra och som hade även lust att dels dricka hallonsaft och äta kalla gnocchi för sex veckor. . dem trodde på filmen redan från början en filmen som var verkligen svårt eftersom den ville visa att man kunde gå mot någonting som skulle kanske vara ett stor förlust eftersom den hade adels för lite av aktion eller även bilder. Vi vet att denna blev den stora italienska klass framgång under denna säsong.

Jag tyckte att filmen fungerade mycket bra och den kunde göra ett slags statmam  över telefonerna stämmer det skulle du kunna förklara om ?

Verkan jag eller mitt manus fortfaren är inte sociologer men det finns onekligen en stor risk i det sätt på vilken vi förhåller oss till telefoner och social media och i vad det skulle innebära för oss för vårt sätt att bete oss och hur vi skall kunna förhålla oss till. Tyvärr många verkar ha glömt sig om det. Det finns mycket mera än otrohet i det som kommer fram i filmen det finns många och mer skärande och mest av allt sårande verkligheter men det verkar att det är just detta som folket och även publiken fokusera sig för och för mig detta är super konstig och jag har kanske lite svårt att rapportera mig till betyder det att vi är enbart intresserade i det.

När det gäller komiken ör det så att folk skrattar på samma platser eller är det någonting som skuyller sig

Denna film fungera på ett horisontellt sätt och jag är så förvånad att denna publik som såg filmen skrattade på ett så varmt sätt, det är onekligen så att otroligt många moment är italienska fast det är för mig även frågan  om en film som är mera internationell och med vilken många kan känna sig igen

Skulle du kunna berätta lite grand om metaforen av moln?

Det är en slags ridå som låter saker och ting påbörjar utvecklas och många har frågat och dragit parallell och likheter med sådan genier som William Shakespeare. Fast jag tycker att det var inte det som vi tänkt om först eller som vi ville arbeta med fast jag kan vara glad. Dialogen var för mig otroligt viktig eftersom den är från denna dialog som vi skall kunna arbeta med commedia all’italia en komedi form som utgår från den tragiska den dramatiska i detta fall dessa hemligheter som går fram som blir dem absolut viktigaste

Innan vi slutar skulle du kunna berätta till mig hur det fungerade med filmens casting?

Mycket bra jag fick dem skådespelarna som jag hade redan tänkt och velat ha ifrån börja

Robert Fogelberg Rota