Hong Konsisk Tjekov

En fantastisk kvinnoskildring

lazyhazycrazy-bravospictures.jpg

Titel: Lazy Harzy Crazy

Regi: Luk Yee- Sum

Medverkande: Mak Tsz-yi, Kwok Yik-sum, Fish Liew, Gregory Wong m.fl

Visades på Stockholm film festival 2015

I de flesta uppslagsböcker om teater och litteratur brukar man påpeka att den ryska författaren Anton Tjechov lyckades säga så mycket genom att skildra vardagliga sysslor, detsamma kan sägas om Luk Yee- Sum i filmen Lazy Harzy Crazy. I en skola i Hong Kong går tre tjejer i samma klass. De är intresserade av samma kille Andrew. Tjejerna är så olika, som man bara kan tänka sig. Chloe (Mak Tsz-yi) är en ung kinesiska från Malaysia. Hon känner en stigmatisering för sitt ursprung. Chloe försöker åtminstone lyckas i skolan någonting som hennes bästa vän Alice vägrar. Alice (Kwok Yik-sum) vill inte finna sig i rollerna som ges av vuxen världen. Hon lever i ett slags skapade utrymme av populär kultur. Hon är full av tatueringar och med en kaxig framtoning. Tracy (Fish Liew) är helt annorlunda från de andra. Hon är den klassiska söta flickan som till synes verkar vara duktig i skolan. Hon är prydlig med hästsvans och glasögon.

Det som intressant för Luk Yee- Sum är fritiden. Det liv som de tre tjejerna lever på sina lediga stunder och deras relationer. Hong Kong ses i stadens utkanter. Handlingen är ofta belagd på stadens kullar och vid olika besök i tempel. Vi ser Chloes helt konstiga och främmade relation till hennes far. Tjejerna har olika sex möten. De är aktiva på en chat som i själva verket innebär en slags prostituering. Cloe och Alicia lyckas med det. Prostitutionen verkar fortfarande som en lek men rätt ofta kommer kunder som är jämnåriga med tjejerna. Vi ser killen, som är det stora sexobjektet, skolans basket stjärna. Alla tre fantastisera om honom och det verkar som hans längd och utländsk klingade namn gör honom till en slags dröm. Verkligheten är annorlunda. Men som i många komedier är karaktärers anspråk och vilja att nå önskningarna det som gör att allt blir så absurt.

Thé huset i vilket väninnorna möts är i sig mycket komiskt, men här ser vi Choes främmande relation till fadern, Alices problem med kunder och Tracys eländiga liv som verkar nå bottenpunkten när hon följer med Alice (efter ett våldsamt bråk med mormor) till en firmafest på vilken kvinnor viker ut sig. Fast då möter Tracy den unge charmige Raymond (Gregory Wong). Det som hittills har varit filmens kännetecken är det enkla ofta banala fotografiet för det ansvarar Jam Yau, nu ändras fotot och blir förfinat. Klippningen av Wenders Li blir ännu vackrare och mest av allt mycket mer full av liv och rörelser inte minst med videoklipps estetik. Det är livsöden som är passionerade just för dess vackra och extrema enkelhet i en film som med så lite säger mycket.

Roberto Fogelberg Rota