Kärleken vid första ögonkasten

En lite film med stor hjärtan

roberto.jpg

Titeln Cuori puri

Regi Antonio de paolis

Medverkande Selene Cremese Simone  Giusti Stefano Feesi  Barbola Bubocova

Betyg A

Svensk distribution Cinema made in Italy

År 1939 i några varma sommardagar Lucchino Viscontis började ett rörelsen neorealismen som flyttade den filmiska drama mellan vanligt folk som ofta hade som huvudkaraktärerna personligheter som stog  längst nare i den sociala sfären. Sånt är fallet med en av huvudrollsinnehavaren Stefano (Simone Libertai)  som vi ser i filmens prolog följa efter ett flickan som har snattat Agnese. Redan ifrån början ser vi två viktiga egenskaper i filmen känslan av ett varm tum sommardag och dess naturalism. Även om man inte förstår italienska märker man ett tydligt skinnade när det gäller språket medan Agnese försöker att tala en form av korrekt riks italienska är Stefano  inne i dialekten i ett gatorvärld som är hans yrke att vakta ett parkering plats bredvid en romersk läget. Vi ser hur pass vida situation för honom är spänd och hur pass mycket han är tvungen att lida och lyda under tyranniska chefar. Det samma gäller Agnes som blir mycket hårt tillrättavisar av prästen Don luigi som spelas mycket bra av Stefano Fresi. Det är en annorlunda präst autoriter men även någorlunda sympatisk som försöker att hålla samma en ung kommunitet i vilken många av ungdomar har bestämt sig att köpa ringar från en kyskhet löften Selmene Clemenza lyckas att presentera I Agnes en person som är missanpassat som kan inte leva som hon vill som en normal tonårig och det finns ett tydligt skinnade mellan henne och dem andra ungdomar av denna religiösa grupp eftersom det är modern Marta som har valt för henne. Det finns en scen som är nästan Robert Berson liknade när Agnese håller på att rakar sig benar och Marta kommer inne, Barbola Bubocova slovakisk född gör som alltid enbart roll både och Claudio Cofrancesci fotografi finner med hjälp av Paolo Freddi klippningen stunder av absoluta skönheten under Stefano och Agnese möte . Stefano har sitt eget Marta i Lele en bjässen spelade mycket grovt av Edoardo Pesce en små skurk som sabbar rätt mycket för Stefano. Slutet är mycket stark och De Paolosi undersöker en av dem mången fjäder mellan fattig folk. Den charmiga Selen Caramazza har kommit till Stockholm och jag har haft nöje av intervjua henne

Kan du berätta till oss hur det är att vara den nya Claudia Cardinale?

Jag är en blyg person och du vill egentligen fråga pengar skämt åt sidan jag har som du vet spelat hennes barnbarn i ett Tv serier och för mig det är någonting fantastisk. Förutom att man får ett utmärk gratis träning att spela mot henne hon är en levande encyklopedi med så mycket att berätta om hennes fantastiska erfarenhet och det är efter att ha sett en av hennes filmer som jag vald att bli skådespelaren. Det var ”leoparden” som bekant av Lucchino Visconti en mästerverk som kommer från mina egna DNA.

Cuori puri verkar en film som är stark påverkade av både Pasolini och neorelaismen?

Det är i våra gener denna stil neorealismen mest med Pasolini och det var hans lumperproletariat har flyttat till Ostia fast vi har arbeta lite annorlunda med många repetitioner och ett arbeta av instudering Simone och Eduardo började bli vänner med killar i förorter och jag ville vara fyra månade med dessa rena hjärtan. den   är en grupp som lever i en mycket stor övertygelse av katolicismen ungefär i min ålder och lever på det på riktig. Jag ville känna deras religiositet.

Vilken är själv din inställning till religion?

Jag kan inte säga att jag är troende men jag fick många nya impulser och började att be som dem gjorde. Dem var mycket trevliga och hjälpsamma och älskade film mycket på grund att den präst som Stefano spelar är inte alls en negativ gestaltning och lite små rolig.

Kommande projekter?

Ytligare en tv serier och en film som jag inte får tala om samt ett dröm att arbeta med Ruben Östlund för mig väldens bästa regissör just nu

Robert Fogelberg Rota