En stor kinesisk cineast

Intervju med Yao Tian

Yao Tian.png

Hur fick du idéen ?

Jag föddes år 1988 och då hade man en barn politik. Det gjorde så att jag blev mer och mer intresserade dels i denna problem och jag ville berätta det genom att kunna även berätta dessa mäniskor öde samt deras problem  och det som var en av större projekt det av skapade ab en nationelle park

Skulle du kunna berätta mig hur du valde skådespelarna ?

Jag valde skådespelarna som var icke professionella, fast några av dem hade redan haft lite erfarenheter dels i teatern men även i små roller i Tv serier. Jag ville ha dem skulle vara personer vars livs erfenhet var så pass nära som möjlight till dem av karaktärerna .jag tror att jag lyckades med det fast det fanns alltid en vist disatns som jag ansåg det var mera än lämpligt   .

Skulle du kunna berätta till mig varför har du använt dig av ett metafilmisk knep ?

Du är faktiskt den första icke kines som påpekar det dem flesta västerlänningar brukar säga att det som säger det dem flesta fundera och brukar fråga hur kan en enda person kan stoppa en helt by som ser på ett film. Det händer eftersom denne bi chef eller hövding äri denna kultur en slags av religiös figur och jag ville försöka att understryka det . jag valde ett fransk stum film av vilken jag kommer inte ens ihågtittel och jag ville mest visa kontexten mellan den eleganta liv som fanns i det och den ålderdomliga nästan primitiva liv som finns i by . jag kommer inte ihåg fragmneten av filmen som jag använd mig av men det var fri

Skulle du kunna säga mig någonting om den tekniska utrustning som du har använt dig av?

Jag har utgåt från det som beskrivs i dogman 95. Fast jag har fiuskat lite grand dem scener som jag har spelat inne i staden i dem nya läghenhter är filmade även med hjälp av stålkastare. Det har vi varit tvungna att göra för att få en bättre bild och vi hade även problem med ljuldet även som vi lyckades att göra mycket bättre.

Skuelle du kunna berätta mera om den språk som du har använt dig av jag märkde att filmen var även textade på kinesiska jag naatr på mandarin  ?

Det som talas är dialect från  Ankoa province som ligger vid  Yichang den är känd för att ha en fantastisk natur och den dialket som tals I denna området som ligger vid tre stora treflodar och det finns ett ganska stor dialkt utbud

Är dem två äldre män  lokal?

Nej dem kommer från en närliggande provins det har funnits en stor invandring inom kina . Dessa två herrar är krigs veteraner från Korea kriget och under mera än 40 år dem har utkämpat en kanske ännu mera grym krig mot naturen och har förvandlat området. Dem har nu kastats ut

Det verkar att dem två roller som har mera skin på näsan är dem två tjejer skulle du vilja berätta till mig någonting om dem?

När det gäller by chefen hon var den bästa att kunna spela så hård medan när det gäller modern jag ville föra fram en kontext mellan det som är en stark och moden kvinnan som känner sig begränsade i denna området inte minst som kvinnan och det som är hennes vilja att kunna ge ett utbildning och en bättre liv till dotter.

Skulle du kunna berätta om varför du visar inte dem kontaxt scener som många skulle även kunna kalla för aktion?

Jag ville ha en realistisk stil och har varit även i ett vist fall påverkad av dem rumänska filmen i vilka man bestämmer sig ibland för att inte visa våld eller bättre att visa mellan tagningar. Jag hade tänk att spela inne några sådan scener men jag klippte dem bort.

Hur blev det att du fick finatieringar från Honk Kong?

Detta är ett mycket stor och aktiv film centrum och jag hade spelat inne filmen eller åtminstone 30% av den på egen hand . jaghade tur att hitta dem och dem hade redan gjort många filmer som påminde om Dogma tekniken . Jag känner att det vra en bra skolan och en befrielse för mig. Jag har påverkas mycket av det precis som jag har påverkat mycket av både Ingmar Bergman och inte minst av Giuseppe Tornatore och hans mästerverk Pianisten. Jag har även tagit i ett vist mån inspiration från  Kurstorica.

Skulle du kunna berätta mig om alla dem Buddha statyer ofta man förknippar inte kina med Buddismen men snarare med konfucianismen och ateismen?

på landsbygget finns det många budister och det är vanligt med dessa skultuere. Konceptet av Karma och att man skall leva en enkelt och god liv. Jag fann det intersant att dessa människor vänder sig till en Gudar väsende som sen är tyst.

Hur blev filmen mottagen?

Det är inget stor film när det gäller publik men jag fick mycket bra rencensioner för tempot foto och ämnet. Jag hoppas att distributörerna kommer att ta den till mera länder.

 

Vilken kommer att vara ditt nästa projekt?

Jag skall filma ett verk till vilken jag har gett titel 18 miles. Det är historia om en grupp ungommar som lever i ett främmade stad i en framtid i vilken det finns många problemer när det gäller luftföreningar. Dem hittar en underjordisk film och där börjar deras äventyr

 

Roberto Fogelberg Rota