Bra film om Tyskland

Få filmer har varit så svarta

Titel: Medan vi drömmer

Regi: Andreas Dresen

Medverkande: Merlin Rose, Joel Basman, Regine Seidler, Chiton Elias Krase, Kilian Enzweile, Henning Thaddäus Beeck, Tom von Heymann, Ronald Kukulie, Roman Weltzien, Andreas Keller, Luna Rösner, Julius Nitschkoff, Frederic Haselon, Marcel Heuperman, Ruby O. Fee, Anja Schneider, Thomas Brandt, Gerdy Zint, Ramona Kunze-Libnow, Melanie Straub m.fl

Svensk distribution: TriArt film

Betyg: A plus (måste absolut ses)

“Medan vi drömmer” är en helt dyskopisk film svart som bläck, med vilket man skriver historien om dem som har blivit besegrade. I detta fall en stat i Östtyskland förvisso odemokratisk, hård men seriös och tomrummet i vilket invånarna hamnat i efter återföreningen. Filmen börjar med huvudpersonen Dani, i vars gestaltning Merlin Rose ger en komplex karaktär. Han befinner sig hos sin vän Mark (Joel Basman) som håller på att dö av en överdos i en nedlagd och ödslig biograf. Denna var en plats i Leipzig där pojkarna liksom i en hägring hade drömt om ett bättre liv. Dani verkar onekligen vara en modern version av den unge Werther, medan Mark i Joel Basmanss överdrivna gestaltatning är en blandning av Klaus Kindski och en modell i ett soft porr gay magasin.

Andreas Dresen har bestämt sig för att inte följa en linierisk berättelse med hjälp av Jörg Hauschilds klippning, som är aktions liknande, vilket gör att olika epoker sätts i kontakt med varandra, såsom miljöerna i barndomens DDR. Skolmiljöerna är inte olika den svenska skolan. Lärarna verkar vara snälla och kompetenta inte minst Lehrerin Frau Seidel i vars roll är Regine Seidler är sympatisk och verkar vara som en mamma för den unge Dani gestaltad av Chiton Elias Krase en duktig och livlig pojke som ständigt deltar i gemenskapen med några andra små pojkar såsom den små fetaPitbull (Kilian Enzweiler), den intelekuella med riktiga pilot brillor Paul (Henning Thaddäus Beeck)) och den unga super blonda rebellen Rico (Tom von Heymann) som vägrar att följa skolans och samhällets regler.

Dresen har valt ett stramt fotografi och en användning av musiken som påminner starkt om en bekant Hollywood stil även i vardagen följs en episk stil som gör verkligheten till någonting annat. De som pojkarna protestera emot är rektorn Singel i Ronald Kukulies gestalt är han en komisk figur, som sedemera kommer att arbeta svart med pojkarna samt pionjär ledaren och gymastisk läraren (Roman Weltzien) och överste ( Andreas Keller) som är osympatisk men mest av allt små borgerlig. Precis som Dani första kärlek Katja, som är en små borgerlig duktig flicka (gestaltad av Luna Rösner) en super modell i miniatyr. Hon kommer att fly till Västtyskland trots att hon propaganderar för socialismen.

 

Det som vi får se när Dani blir tonåring är att Rico (Julius Nitschkoff) har blivit ett ung ligist och Paul är i den mycket goda gestaltning som görs av Frederic Haselon är en nörd som bara verkar intresserade av snabba pengar. Pitbull en sjaskig (Marcel Heuperman är extra skicklig) och feg bjässe som även skulle kunna sälja sina bästa vänner. I början är bravaderna lite romantiskt komiska, som när de snor några öl med hjälp av en riktig skönhet Sternchen (Ruby O Fee) men sen upptäcker vi att bilstölder och pojkarnas vandaliseringar i själva verket är desperata skrik mot samhället, som de inte känner igen sig i. Pojkarna verkar refusera samhällets regler och känner sig mer och mer åtsidosatta. De söker kontakt med en äldre mycket senil kvinna, som heter Frau Dachboden väl spelade av Anja Schneider. Hon presentera den tid som har gått och inte kommer tillbaka eftersom Tyskland har blivit annorlunda. Det komiska sluta när nynazisterna kommer fram med Galze /Leopard ett skinhead som har mycket av de före detta SS officierna han spelas av Thomas Brandt. Vi ser att antipatin mellan honom och Nico inte enbart är ideologisk men även mänsklig. Galze kommer att sabba allt tack vare den skoningslösa gudfadern Kehlmann spelade av (Gerdy Zint).

Den techno klubb som pojkar grundar kommer att förstöras under tidens gång när pojkarna blir mer och mer män. Det enda som kan hålla Dani till liv är kärlek för Sternchen. Valet av den mörka latinska skönheten Ruby O Fee född i Costa Rica, är viktigt för att hon är annorlunda med sitt exotiska utseende. När hon går över gatan övergår horisonten till någonting annat. Paul blir mer och mer indragen i porrindustri hans relation till den asitiska kvinnan (Ramona Kunze-Libnow) slutar komiskt, medan allting för Dani enbart blir lidande och problematiskt. Dani vann som barn ett pris i poesi läsning och detta präglade honom till att ständigt vara beroende av denna form av lidandet, som är typiska för en slags romantisk mentalitet. Vi ser hur Rico njuter av situationen; Dani pinar sig själv när han ser Sternchen förvandlade till en lapp dansare och för sin svåra relationen till modern en vacker och attraktiv Melanie Straub, som han föraktar precis som Hamlet och dennes moder. Det händer så mycket som Dani inte verkar bli berörd av förutom Marks död och faktum att han förlorar tron på vänskapen.

Filmens slut är onekligen lite avbrutet och detta för vårt minnet till ett litterärt verk av Anton Tjechov ”Tre systrar” som även det har ett öppet slut och precis som i Tjechovs verk kan vi enbart ana vad som kommer att hända med Dani.

Roberto Fogelberg Rota