Crumbs

CRUMBS_Still_01.png

En spansk etiopisk film

Filmen ”Crumbs s” visades under Stockholm filmfestival. Det är ett ytterst ovanligt verk. En film gjord av två spanjorer i Etiopien, filmen påminner starkt om verk som kännetecknade vissa faser av Pasolini men än mer om den chilenska filmskaparen Alejandro Jodorowsky. Fast filmen ”Crumps” är ännu mer extrem, eftersom den inte bara är ett post apokalyptiskt verk, men en stor kritik till vårt västerlänska levnadssätt och dess inverkade på Afrika. Av diverse anledningar är filmen inspelad i Etiopien i en äldre kultur, som i denna dyskopiska värld år 3000 enbart har rester av teknologi och konsumism. I denna värld som befolkas av konstiga rent av bisarra figurer ser vi Daniel Tadesse en puckelryggig man som går omkring med en skolväska. Han lever i en övergiven bowling hall, som kommunicerar med en annan värld, som en gång i tiden var den av de så kallade Molegon krigare i denna värld bor numera även en avdankad jultomte. Huvudrollsinnehavaren är gift med en skönhet som heter Selam Tesfaye. De tillber ett äldre poster av Michael Jordan. Han börjar denna resa i ett märkligt område. Resan har en intressant metafilmisk stund som gör filmen till en mycket stark upplevelse. Vi får följa en viss spänning som verkar komma från ingenstans. Tyvärr förstörs filmen nästan av rent fåniga effekter, som rymdskeppet vilket ska evakuera mäniskorna från jorden men det rör sig enbart om en detalj.

Jag mötte producenten Sergio Ugue under hans vistelse i Stockholm. Han har svarat på några frågor.

Hur kom ni på idén till detta märkliga verk?

Väl jag har känt Migule Llas sen vi var tonårigar. Han har arbetat mycket väl och mitt liv har fört mig till Finland. Jag fick förra julen idén att arbeta med Miguel och vi provade några tekniska lösningar med black Magic. Vi började söka platser och leta efter en scenografi som skulle ge känslan av någonting som var trasigt och farligt. Vi hittade den och vi försökte att få det att stämma.

Kan du säga mig lite grand hur var det med skådespelarna?

Väl många regissörer har en skådespelare som de lyckas bättre med än andra att föra fram deras budskap lite av det som hände mellan Marcello Mastroianni och Federico Fellini eller Jonny Deep och Tim Burton. Jag tycker att Daniel Tadesse var mycket bra och stark i denna roll. De andra fick vi tag på med hjälp av en etiopisk producent. Den film som produceras i Etiopien är ytterst kommersiell nästan eskapistisk men den blir bättre och bättre för varje år. Selam Tesfaye var redan en stor stjärna i hemlandet. De tekniska förutsättningarna var inget problem eftersom de blir bättre och bättre och personerna mer kunniga.

Har er film setts som provocerande?

Inte än så länge men jag hoppas att någon kommer att bli provocerad. Om filmen inte ger dessa känslor är det synd jag hoppas att åskådarna inte förblir likgiltiga.

Varför valde du att bosätta dig i Finland?

Eftersom det är ett fantastiskt land. Jag älskar hur man arbetar med film i de nordiska länderna. I Spanien är vi verkligen super underground. Jag resonerar fortfarande på detta sätt. Många av de mer etablerade filmskaparna ser film, som någonting som biograferna eller tv omedelbart skall tjäna pengar på, men jag ser och hoppas att filmen skall kunna visa sin storhet i en framtid

Regissören Migule Llas svarar på några frågor

Hur fick du idén till denna film

Jag ville göra en film med min fetisch skådespelare Daniel Tadesse, som är en person med en icke normativ kropp och fantastisk mimik. Han lyckas att öppna era sinnen till en värld av surrealistiska fantasier i vilken drömmar blir verkliga. Jag ville även visa några platser som var övergivna i Etiopen och se hur dessa kan fungera. Dessa två elementen har slagit ihop till en science fiction film, som lyckas visa åskådaren vad som skulle kunna hända med ruinerna av det kapitalistiska samhället.

Man borde påpeka att ”Crumbs” även har sitt ursprung i komedin Chigger Ale (2012). ”Chigger Ale” handlade om livet av en återfödd klonad Hitler i Addis Abeba, som lyssnar på Beyoncé och är en stor fan till Cristiano Ronaldo. Han säljer piratkopior av DVDs på gator och torg. Precis som ”Chigger Ale”, är ”Crumbs” en satir över globaliseringen. Den är en kritik av människans mekanisering och det hänsynslösa konsumism samhället som orsakar fenomen som beroende och lyckas förstöra hela omgivningen. Vi ville ta detta ännu längre och visar det på ett ännu mer extremt sätt

Vilka är Molegon krigarna?

Precis som de andra karaktärerna i ”Crumbs” är Molegon Warriors kvarlevor av det förflutna.

Det är människor som hade försök leva vidare i en post apokalyptisk värld i vilken allt från det förflutna hade fallit åt sidan. Man har skapat en egen symbolik som utgår från vårt eget eller från det som vi hade en värld i vilken man kan tror att det räcker med ett plastsvärd, för att vinna kriget.

Roberto Fogelberg Rota