Rocky och Creed utslagna

Tamt boxardrama

Titel: Creed

Regi: Ryan Coogler

Medverkande: Sylvester Stallone, Michael B. Jordan, Tessa Thompson, Tony Bellew,  Graham McTavish m.fl.

Svensk distribution: SF

Betyg D

”Creed” är i själva verket en fortsättning på den första Rocky filmen. Handlingen har tagit inspiration från verkligheten. En okänd boxare som kunde stå emot Mohamed Ali. Tyvärr det som kändes fräscht och bra på 1980-talet känns 2016, som ett förutsebart och irriterade verk.

I centrum av historien finns Adonis Johnson Creed utom äktenskaplig son till en känd boxare. Jag anser att ett av filmens många problem är just Michael B. Jordan. Han är inte en dålig skådespelare, men rollen som vi ser honom gestalta är intetsägande och alltför svag. Han har fått en god uppfostran och har ett bra arbete. Vi kan förstå att han vill försöka att bli boxare men hans sätt och viljan blir aldrig övertygande. Det verkar mer som han fokuserar sig på att spela cool än att spela bra. I sin uppoffring och vilja till att ta stryk blir han aldrig trovärdig. Det som är roligt och för allt del bra är att han är duktig när det gäller det sentimentala och komiska men han går aldrig till det yttersta.

Vi måste tillägna att det finns även en annan svårighet, som är filmaren Maryse Albertis foto som inte är godkänt eftersom i sin strävan att vara realistisk blir fotot alldeles för platt och svagt och kan inte skildra den psykologiska realismen. Rocky Balboa är en ikon och en mask. Jag antar att mycket av den tidigare framgången beror på faktum att han är alltid en typ och mycket av Sylvester Stallones skådespeleri har varit renodlad aktion. Det är lite grand av förståliga skäl att Rocky nu är en pensionerad kille, som i själva verket enbart vill vara på en restaurang. Han insjuknar och tar emot baby Adonis Jonhson Creed enbart för att få tillbaka sin ungdom. Spelet är bra men inte det bästa, som Stallone har presterat. Det finns vackra moment exempelvis när han talar med sin fru Adriana på kyrkogården eller i tränings sekvenser som är bra men det blir aldrig samma relation mellan lärjungen och mästaren som i Clint Eastwood oförglömliga ”Million Dollar Baby”.

Den som är ”Creeds” stora överraskning är Adonis flickvän Bianca i vars roll Tessa Thompson är oförglömlig. Denna till häften house och häften stream punk skönhet håller på att bli döv. Thompsons gestaltning är mycket väl gjord och gripande i varje stund säker och kraftig. Hon håller på att bli döv på grund av hennes passion för musik. Konstigt är att det är dessa spektakulära scener liksom boxning sekvenser som lyfter filmen på grund av Claudia Castello och Michael P. Shawver klippning. Det som verkligen är spektakulärt är boxnings matchen mot'Pretty' Ricky Conlan i vars roll en äkta boxaren Tony Bellew gör en utmärkt tolkning och tar ut svängarna. Samma kan sägas av manager Tommy Holliday i vars roll Graham McTavish är rolig och skicklig,

En film enbart för älskare av denna livs saga

Roberto Fogelberg Rota