Super hjältar i krig

Den ultimata action filmen

Titel: Captain America: Civil War

Regi: Anthony Russo och Joe Russo

Medverkande: Chris Evans, Robert Downey Junior, Scarlet Johansson,  Elizabeth Olsen, William Hurt, Sebastian Stan, Paul Bettany, Daniel Brühl, Paul Rudd, Tom Holland m.fl.

Svensk distribution: Sony Disney

Betyg: B

Captain America: Civil War” är en mycket intressant saga. På ett sätt är den skapandet av en postmodern mytologi. Filmen pendlar mycket mellan de tematiker, som har funnits i Mad Max, mot en mer vardaglig men glamorös värld. I centrum av berättelsen finns det en konflikt, som kommer att utvecklas mellan två helt olika superhjältar. Den starka parten i konflikten är Captain Amerika i vars roll ytterligare en gång Chris Evans visar sig vara ett lämpligt val. Motpart är den utåtriktade rent av ibland komiska Tony Stark/Iron man i vars roll Robert Downey Junior briljerar mycket på grund av faktum att han gör en roll, som vi inte väntat oss, en roll som är mycket annorlunda än hans tidigare roller.

Filmens första aktionsscen utspelas i Lagos Nigeria när ett allvarligt attentat stoppas av Captain America och den sexiga Natasha Romanoff i vars roll Scarlett Johansson ytterligare en gång visar sig duktig och karismatisk. Liksom Elisabeth Olsen vilken spelar Wanda Maximoff, som är en av många mutanter, vars super kvalitéer är svåra att acceptera vilket medför att mutanterna även har svårt att bli accepterade. Myndigheterna och inte minst USA:s försvarsminister Thaddeus Ross, mycket väl spelad av William Hurt, vill stoppa deras barvader.

Just i början av filmen är vi så nära som möjligt det ultimata konstverket med klippning av Jeffrey Ford, fotografi av Trent Opaloch och musik av Henry Jackman. I dessa första scener lyckas de skapa ett perfekt konstverk. Den roll som spelas av Robert Downey Jr är mycket bra, eftersom vi ser Tony Stark utan krusiduller. Hans vanliga kaxighet lämmar plats för viljan att kompromissa och han visar mängder av personliga problem, som faktum att han inte kan förstå vänskapen som finns mellan Captain America och Bucky Barnes/Winter Soldier i vars roll Sebastian Stan karisma, kraft och plågor blir en hög teknologisk version av doktor Jerkel and mister Hide. Denna roll är bra utforskad precis som rollen, den högste evil master, som spelas mycket starkt och bra av Daniel Brühl. Dessa tolkningar är filmens främsta kvalitéer, medan andra roller försvinner gradvis såsom Vision i vars roll en skicklig skådespelare som Paul Bettany borde ha kunnat prestera mycket bättre med sina komiska talanger. Filmen blir alldeles för rörig och några av hjältarna hamnar alldeles för mycket i skymundan och är för stereotypiska, som Ant Man, Paul Rudd, som bara visar aktion, liksom Spindelmannen alias Peter Parker bra spelad av Tom Holland.

En bra underhållningsfilm men ingeting mer.

Roberto Fogelberg Rota