aktion och samhälles kritik

Mannen med pistolerna

Titel: Hardcore

Regi: Ilya Naishuller

Medverkande: Will Stewart, Haley Bennett, Danila Kozlovsky, Sharlto Copley, Darya Charusha, Svetlana Ustinova, Tim Roth m.fl.

Svensk distribution: Scanbox

Betyg: B

Min titel syftar på en av filmhistoriens mest kompromisslösa verk av Dizga Vertov ”Mannen med filmkameran” i vilken den sovjetiska avagardisten ville visa hur mäktig filmen möjligheter var. Nu gör Ilya Naishuller detsamma med en alltid närvarande handkamera i denna obehagliga våldsamma terminator version. Henry (Will Stewart) som vi ser när han lagas i ett konstigt laboratorium av en dark lady, Estelle, som han förlitar sig på. Hon spelas av Haley Bennett – det är en svår roll, att få grepp om kanske ännu mer än Henry, som är den objektiva kameran, vilken tillåter oss att se hela filmen.

Vi möter i detta verk rymdslag, skottlossningar och inte minst mekaniska element i vilka Henry rymmer från Akan i vars onda roll Klaus Kinski kopia Danila Kozlovsky briljerar och får en oväntad allierade i Jimmy en mångsidig Sharlto Copley, som presenterar olika karaktär från den våldsamma punkaren till den roliga översten som påminner om Super Mario. Rytmen är frenetisk mycket lik den av de bästa dataspelen. Klippningen av Steve Mirkovich är utmärkt eftersom den inte bara ger rytm men även delvis styr olika händelser, som blir allt starkare. Det som är kännetecknet i denna helt orealistiska film är fotot som presenteras av Pasha Kapinos Vsevolod Kaptur. Det är ett fotografi som vill presentera verkligheten. Det är det som gör filmen ännu mer intressant. En av de bästa scenerna är när med Henry med list lyckas övervinna en stridsvagn. Scenerna i bordellen är roliga men tyvärr de två krigarkvinnorna, som verkar komma från en Kill Bill film, Katya the Dominatrix (Darya Charusha) och Olga (Svetlana Ustinova) är inte så väl presenterade, eftersom de inte får tala. Just denna icke närvaro av psykolog gör filmen lite haltande och den visar även samhällskritik när det gäller polis och privata företags makt. En mycket bra film.

Roberto Fogelberg Rota