En av dem bäsat filmer någonsin

En intensiv film

Titel: Gold Coast

Regi: Daniel Dencik

Medverkande: Jakob Oftebro, Luise Skov, Paakov Yankah, Morten Holst, Adam Ild Rohweder, Anders Heinrichsen, Wakefield Ackuaku, John Aggrey m.fl.

Svensk distribution: Stockholms filmfestival och Telia

Få länder har för nuvarande en så stark ställning, som den danska filmen. Nu presenterar danskarna någonting så ovanligt, som en western film som utspelas i deras kolonier på 1830-talet. Filmen börjar med en man som blir slagen och förnedras i ett fängelse, medan fångvaktarna kissar på honom. Det påminner om Steve MaQueens film ”12 years a Slave“ med en estetik som liknar den som Terrence Malick har visat oss. Slavhandel och misshandel var någonting helt vanligt under början på 1800-talet. Men denna man är vit och hela filmen kommer att visa oss hur han hamnade i denna situation.

Det är den danske botanisten Wulff, (Jakob Oftebro) som lätt kan ses som en förfader till Lars von Triers idealister. Fast här är vi i en annan tid och i en helt annan filmestetik. Det är långa tagningar men mjuka nästan omärkliga åkningar, som låter oss komma nära med vackert fotografi. Närbilder på slavar från Ghana och olika föremål vapen, möbler, verktyg och växter från en gången tid.

Historien är enkel Wulff en ung romantisk man (någonting som var norm i början på 1800-talet) som tror på mänskligheten och utveckling som tas i bruk för att bygga plantager i en åtminstone för mig okänd dansk koloni i Ghana. Början på 1800-talet betyder slutet på slavhandeln. Vad som blir viktigt för den danske kungen är inte längre slavar utan marken. Det är någonting som en krigisk stam, Ashanti, sätter sig emot. Lite i taget börjar vi att upptäcka genom de brev som Wulff skickar till sin fagra fästmö de olika invånarna i denna koloni. Människorna är väldigt desillusionerade och förstörda. Vi ser Frederica Bremen kopian Elenora, (Luise Skov) och hennes man (Paakov Yankah) som försöker att evangelisera de afrikanska stammarna.

Min recension kommer inte att vara i tur och ordning, som filmen, men från de olika karaktärer som befolkar detta märkliga och fantastiska verk. Frederik Wulff i Jacob Oftebro gestaltning är den unge idealisten som i början med tomt prat vill utveckla dels kolonien men även de före detta slavarna för att arbeta på kaffe plantager. Han välkomnas som en slags messias och snart under en middag börjar han upptäcka de olika personer som utgör den danska kolonin. Från den svårt sjuke guvernören (Morten Holst) till de två antagonisterna Herbst (Adam Ild Rohweder) en bastant kille, som verkar ha kommit ut från TV serien ”Vikings” och Dall (Anders Heinrichsen) en elak dandy. Lite i taget i några otroligt magiska scener upptäcker Wulff de underliggande problemen. Exempelvis när Wulf följer de fulla Herbst och Dall till en nattlig voodoo rit och vid vandringar i skogen med dem samt mötet med Richter (Wakefield Ackuaku). Denne är en dansk/afrikansk handelsman, som har ett riktigt imperium. Wulf blir nära vän med en liten slav pojke, Lumpa (John Aggrey) som tar honom till en övergiven stad. Under en feber attack kommer Wulff att se hur några människor drar ombord slavar. På egen hand med en styrka och egna krafter belägrar Wulff fortet. I slutet prisar Dall först honom, men sen blir Wulff tillfånga tagen men befriasav Richter. Wulff dör i en by som tillhör folket från vilket Lumpa kommer.

Angelo Baddalamentis moderna elektroniska musik lyfter filmen och gör den kraftfull.

 

Jag har fått möjlighet att ställa några frågor till regissören Daniel Dencik.

 

Hur fick du idén till filmen?

Jag gillar otroligt mycket att vara här på film festivalen i Stockholm. Jag har varit i Stockholm en gång tidigare. Då med en film av Daniel Espinosa. Jag har läst på danska Dramatiska institutet. Jag visste inte att vi hade haft slavhandeln i en så stor omfattning under en undersökning på det danska national biblioteket fick jag tag i dessa brev. De är skrivna av en byråkrat som hette Frederik Wulff. Breven var för mig explosiva. Jag började genast att tänka på att de skulle kunna vara underlag för att skapa en film. Jag ändrade lite grand på karaktärerna eftersom jag tänkte att en botaniker kunde vara mer intressant. Min ide var att med hjälp av voice over kunna ge en film, som skulle vara en resa, en slags psykedelisk trip, som skulle kunna ge tal till dessa röster och berätta denna historia.

 

Kan du berätta för mig hur du fick tag i Jacob Oftebro?

Han var inte det första valet, men han var den första kille som provfilmade. Han var mitt andra alternativ. Han är enligt mig mycket duktig och det vara hans idé att kraftigt gå ner i vikt innan vi flyttade till de platser som vi hade valt. Vi började att tala om filmen och diskutera den.

.

Skulle du kunna säga mig lite mer om den killen som kallades Richter?

Han var son till en dansk soldat och en slavinna. Han blev så mäktig att det danska/karibiska kompaniet köpte saker och ting från honom.

 

Skulle du kunna berätta för mig varför musiken är modern?

Jag ville skapa en kontrast mellan den moderna musiken och det äldre språket. Mitt syfte med musiken är att den ska hjälpa åskådaren att få en erfarenhet som liknar en psykedelisk och psykologisk resa.

 

Roberto Fogelberg Rota