Viktig budskap i inte helt lyckad film

images4.jpg

Requiem för den amerikanska drömmen

Michael Moore härjar runt

Titel: Where to Invade Next

Regi: Michael Moor

Medverkande: Michael Moore m.fl.

Svensk distribution: Scanbox

Betyg: C

Få filmskaparen har varit lika bra eller lika dåliga och lika kontroversiella, som Michael Moore, som nu enbart med en amerikanska flagga skall försöka att erövra utan att för en gång skull förlora kriget. Han tar fram egenskaper i en del länder. Stilen är densamma som i tidigare filmer. Det roliga och lite bisarra uppmärksammas när en medelårders vit amerikansk man hamnar i ganska många bisarra situationer.

Han börjar sin resa till Italien, ett land som har stått många amerikaner ganska nära. De bilder som presenteras är de av turister som stöter på skönhet och livsglädje, men ganska konstigt är att han hittar det han söker hos vanliga fabriksarbetare och hur deras fritid spenderas. Folkets lunch pauser är någonting som intresserar honom, eftersom de inte tycks existera i USA. Han ställer frågor och får svar. Det som är intressant är att han väljer att ta för sig av det goda som finns i länderna han besöker men ser alltid med USA:s ögon.  I Italien är bilderna vackrare. Det som är viktigt är maten precis som i den franska köksskolan. Man får se hur mycket av det som äts i USA är skräpmat. För mig kan detta säkerligen stämma men är kanske lite för mycket svart och vitt, liksom när han diskutera med den slovenske premiärministern.

Vad som är intressant förutom Pablo Proenzas klippning är faktum att mycket av det som vi ser i Finland inte passar bra för USA och det som sägs i Tunisien ger en annorlunda bild av de muslimska länderna. Ett bra verk men inte så mycket en biofilm utan mer en dokumentär för TV.

Roberto Fogelberg Rota