Ett blivande mästeverk av Rasmus Tirzitis

runes.jpg

Få svenska filmer har för mig varit så viktiga och så bra som Rasmus Tirzitis ”Rune of the Dead”en stor aktade verk som visar på riktig den del i den Skandinaviska historia som vi alla känner bäst men få vågar utforska vikingar. Det är en verk som man måste bara kunna se njuta av och leva med

Skulle du kunna presentera dig själv och dina tidigare verk?

Jag heter Rasmus Tirzitis, jag är regissör och filmklippare. Häromåret släpptes min långfilmsdebut ”Vilsen” som sedan dess åkt jorden runt och vunnit priser i olika filmfestivaler, blev även såld till Nordamerika, Sydkorea och Japan. Jag ligger även bakom Star Wars-fanfilmen ”Threads of Destiny” som blev lite utav ett Youtube-fenomen.

Vad har du velat lyfta fram om den vikingar tiden?

Jag har länge dragits till och fascinerats av vikingatiden, en hård värld att överleva i. Filmen gläntar på dörren till det forna hedniska samhället, och trots att sagan har fasansfulla inslag från den nordiska mytologin är den på samma sätt stadigt förankrad i det jordiska och historiska, med människor som fortsätter att kämpa för sin överlevnad och för varandra, fastän allt hopp verkar vara ute.

Vilken var svårigheter?

Största problemet med en epokfilm är att allting behöver tillverkas eller skaffas fram, väldigt lite saker har en vanlig person hemma. För att få till en genuin vikingakänsla på vita duken krävs det ju en hel del rekvisita – något som Faravid Af Ugglas lämpligt nog hade hemma. Jag skulle beskriva honom som ett ”vandrande Wikipedia” vad det gäller allt om vikingar. Han har sytt upp och tillverkat mänger av rekvisita och kostymer som vi använder i filmen, men också dragit i alla möjliga trådar för att få ihop en trovärdig skandinavisk 800-talsvärld. hur arbetade du med foto och musiken ? Den visuella stilen i filmen är inspirerad från amerikanska 80-tals filmer med en blandning av de senaste toppkvalitets tv-serierna på Netflix och HBO. Även om berättelsen utspelar sig koncentrerat kring en plats, indikerar det visuella språket en modern, elegant och episk känsla som lyfter fram det vackra och atmosfäriska nordiska landskapet.

Hur var det med valet av skådespelarna?

För huvudrollen Runa, som spelas av Moa Enqvist Stefansdotter, castare jag över 60 st unga begåvade skådespelerskor innan vi hittade Moa. Rollen har varit krävande både psykiskt och fysiskt och karaktären gör en väldig känslomässig resa. Det var många tuffa scener och flera utmaningar. De flesta av de övriga skådespelarna är talanger jag arbetat med tidigare och som jag vet att jag kan lita på att de levererar. De är människor jag gärna spenderade ett par veckor intensiv filminspelning tillsammans med i en skog. finns det någon influens? “Rune of the dead” är en vikingatida spökhistoria, men kanske i första hand ett familjedrama. En stark influens för den här filmen har varit the Witch. Stämningen, tonen och fotot i den filmen fångar precis den känslan jag vill berätta med Rune of the Dead.

Vilka är dina planera för filmen? Om den här filmen går så bra som vi hoppas har vi fler filmer under utveckling och vi går djupare in i världen vi bygger upp. tror du att det kan utvecklas som en tv serier?

Jag har inte arbetat med tv serie formatet tidigare, så det är absolut något som skulle vara nytt och roligt, men självklart utmanande också. Så jag är öppen för möjligheter.

Robert Fogelberg Rota

 

Ps

Här har ni också trailer

https://youtu.be/DJzjy1XSDUo