Från teatern till Checco Zenone

Stereotyper och skicklighet

Titel Quo Vado

Regi Gennaro Nunziante.

Medverkade Eelonra Giovanrdi Checco S´zanone , Lino Banfi mflr

Svesnk distribution Italienska kultur instituet och Cinema made in Italy

Betyd A minus

Jag måste erkänna att jag har haft många och för allt del även helt obefogad förutfattade meningar im Checo Zanone so har fat några av dem alla största kassa framgång i den italienska filmen och ”Quo Vado” är en av dem. Det akka första ”sevärdhet” är filmens fotografi som är vackert och extremt välgjord och lyckas att ge en bra bild om olika värld dellar. Cgecco ör en av dem många förvuxna Bebisar som finns i mång europeiska lände roch med ett yterst tveksamt början när en vild affrikansk stam tar tag i honom berätatr han hela hans liv. Det komiska som han presentera ör mycket klassisk och den vill mest av allt visa en lek för att introducera många gag många lazzi som blir allt mer lyckade och kan refeletera över dagens italienska samhället. Checo arbetar vid Landsstinget vid jakt och fisk depearmente får många presenter och hans mor är otroligt beskydande. Han har en flickvän och är allmänt odräglig men i gans saga kommer det som visas vara den goda fe Dottoressa Bergmai mycket väl spelade av Sonia Bergamo en 40 årig före detta modell som lika elak som Cerci Lannister i ”Games of Throndes” skall försöka att få honom bort och han blir skickade till Svarbars oar vad han kommer att möta hans livs stora kärleks som spelas av en mycket vackert och sofistikerade kvinnan Eleonra giovanardi som bör även i Bergen. Trots att dem verkar omakade det börjar kärleks som sätts till många provingar hennes tre söner den afro italienska .. som kommer at bli som en store bror för Checco , den perfekta halv filippinska och buddistiska Yu och inte inte den halv norska Lars. J då har vi när denne ber inte den roligaste one light nör Lars säger jag är ateist och Checco säger tack gode jesus ust jhur han försöker att anpassa till den civiliserade norska samhället är rolig och det går dålig på grund av kliamte. Då börjar Odyssen på riktig när han åker tillbaka till Kalbrien och det följs otroligt många och mest av allt super sympatiska episodier som ironisera över Kalabrien och den vakade hand av den som är mer eller mindre skyddsängel till Checco en senator som spelas av Lino banfi en av dem många överlevande i den italienska politik. Banfi numera en av Italiens mest kända och älskade skådespelaren var under 1970 och 1980-talet anklagade att vara en bördors clown precis som Totò innan och det verkar som hela rollen visar ett slags revance eftersom om det är sant att Syd Italien är i denna film ordningsamt korrupt och primitiv Norge är själv god eget refererande och vi skrattar med dem . I mycket av den komiska har vi den lilla människan perspektiv och vi upptäcker den lilla människan både i Checo Och Valeria men även i Dorroessan och i den maffia bos likade minister. Checco vinner eftersom han har kvar hans barnarsinnen och det är det som gör film en riktig glädje piller som är dels mycket skicklig gjord men även så full av livs glädje och inte minst av ett social kritik. Efter filmen Eleonor giovanardi har talt t med mig och filmbasens läsarens

Så det är din andra gång i Norden vad tycker du?

Väl för mig det är alltid lite fel att tala om steortyper dem känns elaka dem känns löjliga men jag måste säga att även om vi hade det lite överdriven jag tycker att det stämmer. Jag måste säga att jag ser ingen som helst skinnade mellan svenskar, norrmänner, danska osv blonda mycket civiliserade och tolleranta människor kultiverade och flexibla men med mycket ångest och ett djup som jag känner väl från mitt arbete på teatern. Sen Stockholm är en av världens vackraste stad och jag har känt ett sådan otroligt värmen.

Skulle du berätta hur du fick rollen?

Jag måste erkänna att det var en av dem lyckligaste dagar i hela mitt liv när mitt agent ringde till mig att jag skulle prov film för Checco Zanone som i själva verket heter Luca Luigi medici. Han lyckades först genom att skapa en tv program och sen filmer som känner Italien och dess folksjäl. Filmer som försöker att berätta hur människor lever vad dem gör och inte minst hur dessa människor skall kunna få en ordentlig liv. Han och regissören lägger mycket vikt på provet. Det vara viktig att filmen skulle vara äktade att vi skulle kunna spela i dessa platser och jag var mycket men verkligen mycket nervös när jag började att komma på inspelnings platsen. Jag kände att det var som om jag var in ett slags dröm och kände inte ens kylan där eller regnet i bergen vilken som du förmodligen vet är en av dem städer i europa vad det renganar mest.

Hur var det att filma där?

Vid Artis det var svårt eftersom vi hade ett mycket lite teknisk team dem var super professionella och vi fick en oväntade stödd av dem riktiga förskaren som var otroligt hjälpsamma gav oss stöd och inte minst gav oss ett bra hjälp med vårt research arbete i Bergne det var fint och jag kan berätta en rolig sak när vi skulle tuta på gatan vi körd denna scen på riktig med många bilar som köade efter oss och som inte vara sattister.

Hur arbetade ni enbart med ett manus eller även med improvisationer?

Väl vi hade en fast manuset som vi utgick ifrån men trots detta var det mycket viktig att Checco skulle lyckas att få dem rett stunder som vi spelade om och om samma scen för att till slut lyckas att få den rätta tempot och det var en risk eftersom hans arbete utgår hela tiden från en film och det är det som är den absolut viktigaste.

Hur var det att filma med barn?

Det var mycket rolig vi gjorde en omfatade casting innan vi kunde hitta dem rätta barn som kunde fungera med oss och dem fick repliker men när dem hade närbilder vid den andra sidan fanns det alltid checo som gjorde en slags show till dem och otroliga grimaser. Han är verkligen en stor talang och samma men Nunziata det var svåra scener men vi lyckades väl

Vilka Kommer att vara dina kommande projektera?

Väl att vara igen med mitt teatern och att arbeta med det. Filmen är rolig mest när man få filma och även att kunna ge en sådan möte i en stad som jag redan känner som mitt eget.

Vi få hoppas att Eleonaa Kommer även att arebta med några svenska filmer sanrt.

Robert Fogelberg Rota