Rebecca Zlotowski

Intervju med Rebecca Zlotowski

Skulle du kunna säga mig hur du fick iden till denna film?

Den föddes huvudsakligen från en passion som jag har för spiritismen och en vänskap med Natalie Portham. Jag ville berätta en historia som hade att göra med ämnet spiritism. Det som inspirerade mig var medierna, systrana Ford, och i allmänhet gillar jag seanser och dessa unga kvinnor, som fanns på riktigt. Det finns tre personer systrarna Ford och ett annat medium, som är Wictoria Hwoddol. Hon var den första kvinna, som använde sig av spiritism för politiska syften. En annan inspiration var att möta en filmproducent. Det var Bernard Natal, en rumänsk jude, som var mycket viktig för den franska filmindustrin. Han blev senare fråntagen sitt franska medborgarskap och dog i koncentrationslägret i Auschwitz. Han hade producerat Abel Ganges “Napoleon”  och ”Les croixes de guere” han var lite som Dreyfus. Han var otroligt betydelsefull för den franska filmen och han var aktiv i filmens svåra övergång mellan stumfilm och ljudfilm.

Jag känner Natalie Portman sedan längre hon är gift med en fransman. Hon är mycket filmintresserad och aktiv inom filmen. Hon uppskattar mina tidigare verk.  Jag utnyttjade vår vänskap och hon ville göra en film i Frankrike, som utspelas1943. Hennes roll är verkligen den av en illegal flyktning, vi vet inte var hon befinner sig. Hon är en överlevare av stora mått. Hon är inte amerikanska i filmen men hon måste hemlighålla sin identitet. Det är första gången som Natalie spelar i Frankrike. Hennes syster gestaltas av skådespelerskan Lily-Rose Depp rollen är en person, som inte är mycket känd. Hon har inte haft stora roller tidigare. Man skulle inte lägga så stor vikt på systers roll. Natalie föreslog Lily-Rose Depp, som är mycket lik Natalie. Hon var mycket bra. Hon är duktig på franska. så hon var tvungen att ha en brytning medan Natalie var tvungen att ta bort sin brytning. Natalie var den som förstod rollens stora potential. Hon hade bra möjligheter och kändiskap på grund av sin far. Hon har en gåva som ironiskt nog är mycket lik den av karaktären. Den skådespelare, som spelar professorn är en polsk skådespelare Jerzy Rogulski. Junkler är tysk och spelas av David Bennent. De ger känslan av att Paris under 1930-talet hade olika språk och kulturer, som man kände av. Pierre Salvadori är en känd regissör, som är mycket folkkär. Det var mycket bra. Louis Garall fick en komisk roll.

På vilka platser spelade du in filmen?

Vi har spelat in i Bouvais och sen i Paris. Villan i södra Frankrike var fin men lite ödslig. Inspirationen var ”Hotell Mexikan” med Louise Brooks och en tanke på 30 talets Hollywood. Det var i en förort i Paris, som vi hittade Andre’ Korbens villa. Vi har arbetat mycket för att få den rätta stämningen. Villan ägdes av arkitekter och verkade vara en ungkarlslya. Huvudrollsinnehavaren hade haft sexuella erfarenheter av män under sin tid vid fronten.

Jag har understryckt det i några scener. Den med diktamen, som Rose Depp gör, som full av temat om ungkarlars sexliv under kriget. Jag har varit tvungen att klippa bort en del. Dessa scener skulle ha överskuggat Korbens förhållande med ett trauma från första världskriget och en del promiskuösa relationer liksom kärlekstriangel mellan Korben och systrarna samt några av huvudtemana liksom seanserna och utanförskapet.

Skulle du kunna beskriva seans scenerna?

När det gäller spöket ser man att han var en soldat fast jag skulle ha det som en hemlighet, men inte som tematik i filmen. Jag har tagit dessa scener för att kunna visa hur första världskriget har påverkat det franska samhället. Scenerna kan också personifiera en slags påminnelse av det som var ödet för karaktären Korbens förebild. Trots att Korbens var soldat med meriter blev han utlämnad till nazisterna. Den text som läses av Laura Barlow är av Flaubert.

Skulle du kunna berätta för mig om de tekniska hjälpmedel, som du har använt dig av under filmens inspelning?

När det gäller kamera utrustningen har vi haft en Hary 66, som ger samma känsla som råfilmen man hade få scener i Revernat, Strar wars  och några scener i Misson impossible. Jag var tvungen att byta hard disk var tionde minut, som på 1930 talet. Vi hade diskussioner med producenterna och skådespelarna om vi skulle använda oss av  film 35 millimeters eller 16 millimeters film och om vi skulle ha  olika kameror eventuellt en redkamera. Till sist bestämde vi oss för att använda oss av Hary 66 . Det var genialiskt man skulle ha en mycket modern bild för en film  om en annan epok och hade många teman. När det gäller ljuset jag har använt mig huvudsakligen av naturligt ljus och en del spot light för att understryka ljuset.

Vilket var motagandet som filmen fick i Frankrike?

Många gillade att jag gav upprättelse åt Bernard Natal som var en stor gestalt inom den franska filmen. Alla stora tidningar tyckte om filmen oavsett dess politiska färg. Det melankoliska i filmen överskuggade den glamourösa casting, som inte så många av publiken noterade. På filmfestivalen i Toronto fick filmen svalt mottagande nästan fientligt. Det var amerikanarna, som inte gillade filmen, ett franskt projekt, som inte var banalt det fanns en annan ton. Amerikannarna kunde inte förstå den. Många fann likheter med dagens samhälle. Vi gillade att man såg det och fick förståelser för vårt samhälet var det finns mycket populism och homofobi. Det finns tyvärr många paralleller.  Den stora allmänheten gillade filmen men en del höger inriktade gillade inte filmens politiska budskap. Den kända filmtidningen Chies du Cinema har varit ljum. Alla tyckte att filmen var mycket välspelad, men en del hade svårt att förstå personligheterna. Det finns enligt några för många teman och några tyckte att tre människoöden är för många.

Kan du säga något om den nakna scenen med Natalie Portman?

Jag var inte så nöjd. Min idé var att efter alla kontakter med de döda skulle Laura Barlow möta solen och värmen vid havet. Vi hade tänkt att vi skulle använda oss av en stand in men Natalie envisades med att hon ville göra allting själv.  Det var inte ett sätt att inte vara för vågad, jag var lite för anständig. Fast jag fick mycket beröm för scenen och många drog likheter mellan Natalie i “Planetarium” och “Birgit Bardot i Luc Godards “Föraktet”. Jag känner mig bara smickrad.  Hela filmen kostade 7 milioner euro vilken inte är så mycket för dessa super stars.

Skulle du kunna berätta för mig något om skådespelerskan Amira Casar som spelar Eva Said?

Känd men inte så mycket. Hon gestaltar den stora fiktiva stjärnan Eva Said, som  skulle vara arabiska hon skulle vara någonting positivt eller exotisk men inte längre idag.

Roberto Fogelberg Rota