Balkan new film festival 6 upplaga Transcinema nation

Intervju med Jelena Milla

En mycket bra svensk ord är eldsjäl och när jag har mött för filmbane jelena .. som är konstnärlig ansvarig för Balkan New Film Festival - TRANS CINEMA NATION transfilm som lyckas att presentera många bra filmer inte bara  i Stockholm och hela Sverige med grenar i Norge och Island Transcinema eller Balkan film som lyckas att ge en fantastisk utbud av filmer som kommer från länder som finns i östra mellersta Europa mellan Kina och Tyskland. Det är filmer som sällan visas på svenska biograferna trots att vi har en gemensam historia att vi har många personer som kommer från dessa länder och ännu flera som har ursprung där ifrån. Balkan filmen är ett begrepp som ofta infattar länder av före detta Jugoslavien och även Albanien som tyvärr finns inte i denna festival (men deras film produktioner är ytterst begränsad) . Fast Jelena Milla har lyckas at ta festivalen även till enannan dimension med en Ungersk film en stark och stor film kultur även den föga känd i Sverige och Ryssland med ett mycket viktig film som tar i tur med 100 ärs jubileum av en revolution som ändrade världens historia för alltid.  Som vi vet väl de svenska historier skrivelsen har alltid varit mycket negativ med den ryska revolution av förstatliga skäl eftersom kommunismen och social demokrati bygger på samma stam marxismen men även för ett rädsla till möjliga angrepp och spridningen fast kom ihåg att tre länder som är före detta delar av den svenska riket Finland, Estland och Lettland födds mycket av det är det i dagens Trans Cinema NAtion - film. Jag har mött Jelena under ett  lunch på Medelhavets museum ochhon har varit så vänligt att svara på några frågor

 

Skulle du kunna presentera dig själv?

 

Jag är skådespelerskan och producent, det brukar innefatta även manusförfattaren och regissören. Jag tolkar det så: skådespeleri står för kreativitet, produktion står för genomförandet! Jag har jobbat och fortfarande jobbar mycket på Balkan men gör även mycket i Sverige - bl. egen film produktion, med min första lång ilm Stålkrigarinnor - kvinnor volontärer i första världskriget. Sedan gör jag BaNeFF nu sjätte upplaga, producerar egna föreställningar - EMPRESS HELENA moder till Konstntin den Store, 300 AD, sedan berättelsen om Mileva Maric Einstein - Einsteins maka, Vasilija Vukotic - Mojkovac bälte- med fler kvinor som deltor i Första världskriget.

Som ni förstår - skådespelerskor brukar vänta på sina roller. Jag behöver inet vänta längre... de väntar på mig - mina - straka kvinnor som har ändrat världen genom att leva sina egna drömmar.

 

Hur föddes Balkan New FIlm Festival - Trans Cinema NAtion film festivalen?

 

Jag kom till Sverige p.g.a. kärlek 1998 - inget krigsbarn. Men jag upplevde mycket väl krasch av forna Jugoslavien under nittiotalet. Jag kom till Sverige som en etablerat skådespelerska från Balkan -  filmen där jag spelade Flammande byar av Srdjan Dragojevic (min kollega under studier i Belgrad), vann 1996 Stockholm Film Festival och visades på SVT och i Norden. Med andra ord, jag kom till en för mig redan erövrat skådespelarmark. Sedan spelade jag på Dramaten, Stadsteatern och på film och TV. Under tiden förkortade jag mitt namn till Jelena Mila - från Jelena Ivanisevic Paunovic och förstod att jag inte har längre tid för att vänta. Jag upplevde en stor brist på fina filmer från Balkan. Allt som kom till Sverige kom via Sarajevo Film Festival och Berlin, genom Stockholm och Göteborg FF, mycket sporadisk. Balkan är mycket rikare filmställe än filmerna som presenterades via dem. Tyvärr, eller till min glädje, det fanns en hel filmvärld oupptäckt för Sverige och Norden. Allt startade som en begäran att skapa miljö där jag kan verka som kreativ människa. För mycket politik och mediernas vridna bilder på Balkan, stör de fina kreativa energier. Som Meryl Streep sa nyligen - Take your broken hart and make art of it! Det gjorde jag.

Det är Balkan New Film Festival som växer mot Trans Cinema NAtion - länder österut.

 

Kan du berätta lite om den serbiska film industri och varför denna film kultur är så frånvarande i Sverige?

 

Montenegro, Serbien, Makedonien, Kroatien, Bosnien och Hercegovina är trots allt del av en ganska stark filmskola och en del av Jugoslaviens (från 1918 och tidigare) filmhistoria som inte kan försvinna trots alla problem och politiska spänningar. Egentligen istället att försvinna filmhistorien fick bara mer drivmedel genom drama genom både det individuella till hela samhällets lidande. Resultatet blev starka och genuina film historier som lämnade ingen oberörd, tiden som skapade en regissör som Kusturica, och regissörer/filmer efter honom.

Just om det pratar vi. Under längre tid på Balkan medierna hade fokus enbart på  krig/konflikt, som presenterade att allt annat existerar inte. Inte sant - kriget alltid ifrågasätter gränser (på ett traumatiskt/dramatiskt sätt) - medan vissa sökte ny identitet, andra fortsatte skapa under förändrare omständigheter.

 

Frånvarande kan bero på att folk hann inte prata om andra saker än att överleva: jag har nyligen hört av en ekonom - att publiken är lata. Kan hända att det blir dags att jobba lite mer för att visa en annan bild på Balkan och länderna som går igenom samma förändrings processer TCN.

 

 Skulle du kunna säga någonting om Stad herd?

 

Min kollega från skådespelarstudier hos samma professor Predrag Bajcetic - Nikola Kojo har skapat filmen om sitt liv som skådespelare och det är hans första filmregi. Det är en bitter-söt skådespelar saga - hur man överlever som filmskapare utan stabil filmpolitik med filmfinansiering. Olika vägar tragikomiska vägar kan man välja men alla leder till osäker slut. Ända som är säker är att vilja att jobba/skapa vidare uthärdar allt.

 

Varför tog du filmen Batallion?

 

BaNeFF står för filmer från Balkan men under tiden har vi/jag upptäckt att samma problem som Balkan länder lider av, kan finnas i den närliggande regionen allt mellan Ryssland och Balkan. Där finns en hel del länder lik Balkanländer som slåss för sin identitet, folkets flyktning begäran, ekonomisk -politisk- social osäkerhet, mm. Ryssland kanske har inte identitets problem men ansvarar för en stor del av folk som bor i eller relaterar till Ryssland.

En av de berättelserna är Första världskriget. Balkan har lidit stort under WWI - när stora makter tog över sina krigspositioner en av de största frontlinjerna låg på Balkan. Risigt låg även Ryssland för att Centralmakter vill ta positioner både söderut- (mot Balkan) och framförallt österut (mot Ryssland) att utvidga sina makter. Men det gick inget vidare. Balkan - och hela regionen runt om kring under senaste tiden, har skapat en del berättelser om WWI - men de syns inte. Problemet jag ser är att för sådana stora historiska dramer behövs stor ekonomin och västvärlden verkar vara ointresserad över liknande historier för att de antigen deltog passivt under kriget eller kan hända att de bär skuld över kriget och vill inte tillbaka till sanningen om sig själv. Det är alltid lättare att skapa film om andras misstag och vara kritiskt mot andra, än om sig själv.

Ryssland fortfarande har ekonomin och kreativ styrka att göra stora filmer - historiska dramer från ett nytt perspektiv och det var kvinnor i Första världskriget. För att vi BaNeFF främjar kvinnligt perspektiv då hade vi två stora anledningar att bjuda filmen - WWI som en del av Balkan historia och kvinnors perspektiv i den! Vi hoppas på fortsatt samarbete åt samma håll i det hela stora regionen.

Så kära läsaren det är bara att komma till Bio Zita från den 16 till den 19 i månad.

 

Roberto Fogelberg Rota